Wat zijn eicosanoïden?

Eicosanoïden zijn paracriene hormonen. Dit zijn hormonen die door de cel zelf worden geproduceerd en uitgezonden, waarna het hormoon weer terugkeert of anders hoogstens naar een direct daar naastgelegen cel van dezelfde soort. Eicosanoïden functioneren als een communicatiemiddel tussen de cel en zijn directe omgeving. Ze komen in vrijwel alle lichaamscellen voor, behalve in de erytrocyten (de rode bloedlichaampjes) en zijn derhalve in het gehele lichaam actief. Het belang van ecosanoïden werd in 1982 erkend met de Nobelprijs voor de geneeskunde.

Voor de productie van eicosanoïden zijn vetten nodig. In de juiste vorm: omega 3 en omega 6 vetzuren. En in de juiste verhouding. Deze hoort volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie 2 : 1 te zijn. Met ons westerse voedingspatroon is dat momenteel 20 : 1. Ons lichaam kan de benodigde essentiële vetten in principe zelf aanmaken. Het is echter de vraag of dit bij iedereen voldoende lukt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat omega 3 suppletie bij depressie curatief werkt.

Wetenschappelijke studies : Eicosanoiden Algemeen

Eicosanoiden en depressie

 
Wilt u ons onderzoek steunen? Geweldig! Wij verwelkomen uw donatie of hulp van harte. Wilt u ons hierover mailen op info@brainlabsfoundation. Dank u wel!