Stress

Er bestaan al veel verschillende en goed onderzochte veronderstellingen over de oorzaak van depressie. Genetische aanleg, disbalans in de aanmaak van bepaalde stoffen in de hersenen, een verstoorde hormoonbalans of stress. Maar wat is stress nu precies?

In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt in 4 soorten stress. De eerste is psychische stress zoals bij woede en angst. Een tweede is stress die door de omgeving veroorzaakt wordt, zoals hard geluid, trillingen, milieuvervuiling of rook maar ook zware lichamelijke inspanning. Een derde vorm is stress veroorzaakt door verwonding van het lichaam. Denk aan brandwonden, ongelukken, bloedingen, een operatie, meerdere zwangerschappen en de geboorte van een kind. De vierde vorm is stress die ontstaat door problemen in de stofwisseling van het lichaam bijvoorbeeld door een verkeerd voedingspatroon of alcoholisme.

Alle vormen van stress veroorzaken een verlaging van de hoeveelheid magnesium in de cel. Stress veroorzaakt een uitstoot van het hormoon cortisol en adrenaline. Adrenaline is een stof die je lichaam op scherp zet in een gevaarlijke situatie. Of wanneer u thuis op de bank zit en een spannende film kijkt. Een andere vorm van stress komt door tekorten in uw voeding. De derde vorm is oxidatieve stress, een proces waarin de cel wordt aangetast door hyperreactieve zuurstofverbindingen. Deze drie oorzaken van stress: adrenaline, voeding en oxidatieve stress zullen we uitgebreid bekijken.