Stress en voeding, teveel en te weinig

Een tweede bron van stress die we onderzocht hebben is de relatie met voeding. Na de komst van de warenwet in 1919 is er veel verbeterd aan onze voeding. Snoep bevat als kleurstof geen lood, chroom of koper meer en koffie wordt niet meer versneden met zaagsel. Al heeft de vleesverwerkende industrie nog wat moeite met het naleven van de regels. Maar wanneer je kijkt naar de gemiddelde samenstelling van onze voeding dan vallen wel een aantal zaken op.

Onze Nederlandse voeding bevat door alle melk en kaas veel calcium. Met de lobby van de zuivelindustrie zit dus het wel goed. Ook eten we steeds meer zout en suiker. Suiker en met name glucose is een onmisbare brandstof. De eerste melk die we van onze moeder kregen was ook zoet en dat associëren we met geborgenheid. Je zou denken dat we wat te compenseren hebben want in 1939 aten we per persoon per jaar 12 kilo suiker, in 1990 37 kilo. In 2010 consumeren we aan natuurlijk en toegevoegde suiker 44 kilo. (1) Daarvan bestaat 40% uit het omstreden fructose.

We zijn dol op voorbewerkt makkelijk en light voedsel. We sleutelen aan de smaak met glutamaat en aspartaam. Lekker pittig en lekker zoet zonder extra zout of suiker. Glutamaat wordt in ons lichaam in heel lage concentraties ook gebruikt in de prikkeloverdracht als neurotransmitters. Aspartaam valt in het lichaam uiteen in asparaginezuur. Ook een neurotransmitter met hetzelfde effect als glutamaat. De rest van aspartaam bestaat uit fenylalanine en methanol. Die eerste stof is betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters en die tweede is waarom u geen spiritus moet drinken. Het is de giftige variant van alcohol. Aspartaam en glutamaat prikkelen dus uw zenuwcellen.

We consumeren veel onverzadigde omega 6 vetzuren uit olie en margarine. Maar in verhouding steeds minder omega-3-vetzuren. Dat zijn de vetten uit die minstens eenmaal per week aanbevolen vette vis. Uw koffie en alcoholconsumptie is ook gestegen. Volgens het CBS gebruiken we in 1995 per hoofd van de bevolking 8 liter pure alcohol per jaar. En daarmee zijn we in Europa nog matige drinkers. Ook is het gehalte aan mineralen in onze voeding in de afgelopen decennia substantieel minder geworden. (2, 3)

Voeding als mogelijke oorzaak van depressie. Niet speciaal door één ingrediënt maar door een samenspel van factoren die allemaal ons lichaam iets uit balans halen. In de onderdelen hierna gaan we uitgebreid in op wat dat voor uw lichaam op celniveau betekent. Wat gebeurt er in een zenuwcel met mineralen, suiker, aminozuren, vetzuren, alcohol en cafeïne?

Referenties

1 Suikerconsumptie in Nederland: resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007 – 2010, Wageningen UR, december 2013
Sluik D. , Engelen A. , Feskens E.,
2 Ref. Evidence of decreasing mineral density in wheat grain over the last 160 years.
Ming-Sheng Fan, Fang-Jie Zhao, Susan J. Fairweather
- College of resources and environmental sciences, China agricultural University of Bejing.
- School of Medicine University of East Anglia, Norwich<
3 Mineral_Depletion_of_Foods_1940-1991