Voeding, mineralen en zink

Zink is een mineraal wat je bij de mens vooral veel in de hersenen vindt. In de hippocampus om precies te zijn. De naam hippocampus verwijst naar een zeepaardje. Een vorm die u in een toegeefelijke bui zou kunnen herkennen. Eigenlijk heeft u twee van die zeepaardjes in uw hoofd, een links en een rechts. De hippocampus is betrokken bij de vorming van het geheugen en de oriëntatie in de ruimte. Dit orgaan vermindert de stress die u ervaart na een angstige situatie door verlaging van het cortisol gehalte in uw bloed. Bij Alzheimer en ook depressie is de hippocampus een van de eerste gebieden die wordt aangetast.

Zink moduleert ook de binding van glutamaat aan de stimulerende NMDA en de rustgevende GABA-receptoren. Het remt de NMDA-receptor en brengt deze tot rust, waardoor er minder calcium de cel instroomt en meer magnesium in de cel blijft. Zink speelt tevens een cruciale rol bij het immuunsysteem de veroudering van uw hersenen en diverse neurologische ziekten. Bovendien is zink een noodzakelijk onderdeel van zo’n 300 enzymen in uw lichaam.

Er zijn ook klinische studies gedaan waarin mensen met depressie (2) of adhd (3) extra zink kregen. Zink verbonden met glycine blijkt daarin een positief effect te hebben, zinkoxide niet. Deze laatste vorm wordt namelijk nauwelijks door de darmen opgenomen.

Referenties

2 Levenson CW. Zinc, the new antidepressant? Nutr Rev. 2006;6:39–42;
Nowak G, Szewczyk A. Zinc and depression,
An update. Pharmacol Rep. 2005;57:713–8; Zinc as a marker of affective disorders
Marcin Siwek et.al., Pharmacological Reports 2013, 65, 1512.1518
3 Journal of Child and Adolescent psychopharmacology, 2011
L. Eugene Arnold et al.