Voeding, vetzuren en de cel

U wist het misschien niet maar de een tot anderhalve kilo hersens die comfortabel in uw schedel drijven bestaan voor 60 procent uit vet waarvan een groot deel cholesterol. Maar vet is niet alleen een goed idee. Vet dient ook als opslag van brandstof, isolatie van uw zenuwbanen, grondstof voor een cocktail aan hormonen en als elastische zak om de inhoud van uw lichaamscellen.

Vet is een combinatie van een paar vetzuren en cholesterol. Cholesterol, vindt u in onder andere in eieren, echte boter, kaas, paling of lever. De stof is niet in water oplosbaar. Dat is lastig want de paar liter bloed die u heeft bestaat voor het overgrote deel uit water. Daarom wordt cholesterol in uw bloed vervoerd in een soort drager, de lipoproteïnen. Lipoproteïnen zijn kleine bolletjes met een waterafstotende binnenkant en een water oplosbare buitenkant. Cholesterol lost makkelijk op in de binnenkant van het bolletje lipoproteïnen en kan zo toch vervoerd worden in het bloed. Lipoproteïnen worden ingedeeld in LDL en HDL, afhankelijk van de hoeveelheid vet en lipoproteïnen die ze bevatten. LDL is de cholesterol bezorgdienst van uw lichaam. Het bevat veel cholesterol en weinig lipoproteïnen. HDL bevat in verhouding minder cholesterol en meer lipoproteïnen. Het verwijdert een teveel aan cholesterol. Daarom noemen we HDL goed cholesterol. Helemaal terecht is die kwalificatie niet, want hoewel een hoog HDL gehalte goed is voor uw hart en bloedvaten kunt u beslist niet zonder LDL cholesterol. Sterker nog, een laag LDL cholesterolgehalte in uw bloed wordt in Amerikaanse en Japanse studies geassocieerd met een verhoogde kans op overlijden door hart en vaatziekte. De mensen met een zogenaamd ongezond hoog gehalte LDL cholesterol hadden juiste een verminderde kans op overlijden. De volgende keer toch maar weer echte boter op uw brood? (6, 7, 8, 9, 10)

Omdat cholesterol zo belangrijk is gaan we er van uit dat de stof door uw lichaam streng gereguleerd wordt. Een cholesterolrijke maaltijd zal normaal gesproken niet veel effect op uw lichaam hebben. Uw lichaam zal het gehalte cholesterol in uw bloed stabiliseren. Daar zijn allerlei enzymen bij betrokken. En die enzymen hebben mineralen als magnesium (1) en zink nodig om goed te kunnen functioneren. Het blijkt inderdaad zo te zijn dat een magnesium en zinktekort geassocieerd is met een laag HDL cholesterolgehalte. (2, 3, 4, 5)

Uw lichaam kan ook zelf cholesterol maken. Dit is een proces dat uit meer dan 20 biochemische reacties bestaat en dus veel energie kost. Die energie wordt zoals u weet geleverd door de mitochondriën in uw cel en die hebben daar weer magnesium voor nodig.