Wat zit waarin?

De waarden van de ingrediënten hieronder zijn gemiddelden. Of een product daarmee gezond is of niet hangt af van meer factoren. Zo bevat honing relatief veel fructose maar bevat het ook veel mineralen wat het waardevoller maakt dan andere suikers. Ook het gebruik telt. Olijfolie bevat minder omega 6 vetzuren dan zonnebloemolie maar is na langdurig verhitten net zo ongezond. En tot slot telt de gebruiker ook mee. Pure hagelslag bevat weliswaar veel magnesium maar is door alle suiker niet gezond voor iemand met type 2 diabetes. Een uitgebalanceerd dieet stelt u het best met een professioneel iemand samen.

Te veel

Top 10 van voedsel waar suiker in zit

  1. kristalsuiker 50 g fructose en 50 g glucose per 100 g
  2. Honing (75 g per 100 g) waarvan 30 g fructose en 45 g glucose
  3. Zoete/zoute drop (73,5 g per 100 g)
  4. Hagelslag puur (68 g per 100 g)
  5. Chocolademelk (55 g per 100 g)
  6. Eierkoek: (28 g per 100 g)
  7. Ketchup (20 g per 100 g)
  8. Frisdrank (10,5 g per 100 g)
  9. Appel (10,4 g per 100 g) waarvan 5,9 g fructose en 2,4 g glucose
  10. Magere rookworst (2 g per 100 g)

(zie ook: www.voedingswaardetabel.nl )

Top 10 van voedsel waar omega 6 vetzuren in zitten

  1. Saffloerolie (meer dan 70 % omega 6 vetzuur)
  2. Zonnebloem olie (65 % omega 6 vetzuur)
  3. Margarine (60 % omega 6 vetzuur)
  4. Tarwekiem olie (54 % omega 6 vetzuur)
  5. Soja olie (sla olie) (45 % omega 6 vetzuur)
  6. Pindakaas (16 % omega 6 vetzuur)
  7. Olijf olie (10 % omega 6 vetzuur)
  8. Palm olie (9 % omega 6 vetzuur)
  9. Chips (7 % omega 6 vetzuur)
  10. Ham varkensvlees (6 % omega 6 vetzuur)

Top 10 van voedsel waar alcohol in zit

  1. Rum (37 – 80 % alcohol)
  2. Kruidenbitter (28 – 45 % alcohol)
  3. likeur (15 – 55 % alcohol)
  4. Port (20 % alcohol)
  5. Wijn (9 – 16 % alcohol)
  6. Sherry (15 – 20 % alcohol)
  7. Bier (1,2 – 12 % alcohol)
  8. Cider (2 – 8,5 % alcohol)
  9. Alcoholarm bier (minder dan 1,2 % alcohol)
  10. Alcoholvrij bier (minder dan 0,1 % alcohol)

Te weinig

Top 10 van voedsel waar zink in zit

  1. Chiazaad (383 mg per 100 g)
  2. Schelp- en Schaaldieren (oesters, krab, garnalen, mosselen) (16 – 1,8 mg per 100 g)
  3. Tarwekiemen, tarwemeel (12 – 2,9 mg per 100 g)
  4. Zaden (lijnzaad, maanzaad, pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten) (8 – 4,2 mg per 100 g)
  5. Rundvlees en lam (7 – 4 mg per 100 g)
  6. Kaas (parmezaan, 45+, brie, geitenkaas) (6 – 0,6 mg per 100 g)
  7. Noten (pecan, cashew, walnoot, hazelnoot, pistache) (5,2 – 1 mg per 100 g)
  8. Vleesvervangers (quorn, tempeh, tofu, falafel) (4,5 – 1 mg per 100 g)
  9. Peulvruchten (limabonen, kikkererwten, erwten, bruine bonen) (3,1 – 1 mg per 100 g)
  10. Groene blad groenten (spinazie, andijvie) (0,5 – 0,3 mg per 100 g)

(zie ook: www.voedingswaardetabel.nl )

Top 10 van voedsel waar magnesium in zit

  1. Gedroogd zeewier (650 mg per 100 g)
  2. Cacaopoeder, pure chocolade hagelslag (520 – 110 mg per 100 g)
  3. Noten en zaden (paranoten, zonnebloempit, maanzaad, sesamzaad) (410 – 350 mg per 100 g)
  4. Volle granen (gierst, bulgur, zilvervlies rijst, boekweit, gerst, havermout, quinoa, volkoren pasta) (150 – 30 mg per 100 gram)
  5. Gedroogd fruit (vijgen, abrikozen, dadels, rozijnen, pruimen) (75 – 30 mg per 100 gram)
  6. Garnalen, Vis (70 – 30 mg per 100 g)
  7. Groene bladgroenten (70 – 30 mg per 100 gram)
  8. Bonen, linzen, kikkererwten (70 – 30 mg per 100 gram)
  9. Avocado, banaan (30 mg per 100 g)
10: Zuivelproducten (kaas, yoghurt, karnemelk, melk) (40 – 10 mg per 100 gram)

(zie ook: www.voedingswaardetabel.nl )

Top 10 van voedsel waar omega 3 vetzuren in zitten (ALA, EPA, DHA)

  1. Koudgeperste lijnzaadolie (57 g ALA per 100 g)
  2. Walnoten (8,7 g ALA per 100 g)
  3. Koudgeperste olijfolie (0,9 g ALA per 100 g)
  4. Pindakaas (0,88 g ALA per 100 g)
  5. Rundvlees (0,05 g ALA per 100 g)
  6. Volle melk (0,05 g ALA per 100 g)
  7. Pijnboompitten (0,65 g ALA per 100 g)
  8. Haring (0,6 – 2,04 g EPA/DHA per 100 g)
  9. Zalm (0,75 – 1,86 g EPA/DHA per 100 g)
  10. Makreel (0,63 – 1,12 g EPA/DHA per 100 g)

Top 10 van voedsel waar foliumzuur (B12) in zit

  1. Runderlever (90 μg per100 gram)
  2. Kippenlever (40 μg per100 gram)
  3. Gebakken mosselen (20 μg per100 gram)
  4. Oesters (16 μg per100 gram)
  5. Marmiet (12 μg per100 gram)
  6. Leverworst (9 μg per100 gram)
  7. Haring (8 μg per100 gram)
  8. Makreel (6,5 μg per100 gram)
  9. Hollandse garnalen (5 μg per100 gram)
  10. Lamsvlees (3 μg per100 gram)

(zie ook: www.voedingswaardetabel.nl )