Veel mensen gebruiken al dan niet vrij verkrijgbare en medicijnen. Hoewel deze nuttig zijn bij ziektes en gezondheidsklachten, veroorzaken ze ook bijwerkingen. Een oorzaak hiervan is dat medicijnen het lichaam van de gebruiker kunnen beroven van diens voorraad van essentiële stoffen. Apotheker Suzy Cohen RPh heeft hierover een boek geschreven en biedt een wetenschappelijk onderbouwde oplossing.

Hieronder vindt u informatie over haar boek ‘Drug Muggers, which medications are robbing your body from essential nutrients – and natural ways to restore them’ (ISBN 9781605294162).

Over het boek Drug Muggers van Suzy Cohen RPh

Het boek Drug Muggers is geschreven door de apotheker Suzy Cohen RPh. De schrijfster is 22 jaar werkzaam als gediplomeerd apotheker en schrijft columns en boeken. Daarnaast is zij onder andere lid van The American Pharmacists Association.

In dit boek biedt zij een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor de bijwerkingen van medicijnen en ongezonde keuzes in levensstijl. Deze oplossing ligt vooral in het gebruik van de juiste voeding en voedingssupplementen voor het behoud van gezondheid en vitaliteit.

Als apotheker weet zij dat medicijnen nuttig zijn bij bepaalde ziektes en (chronische) aandoeningen. Maar daarnaast is aangetoond dat deze medicijnen daarbij ook het lichaam van de gebruiker beroven van diens natuurlijke voorraad van onder meer vitamines, mineralen en hormonen. Daarom noemt zij dit ‘drug muggers’.

Suzy Cohen legt een oorzakelijk verband met de bijverschijnselen die deze medicijnen kunnen hebben. Want juist deze vitale voedingstoffen zijn noodzakelijk voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren en als er tekorten ontstaan geeft dit klachten (de bijverschijnselen).

Daarnaast gaat zij ook in op hoe bepaalde keuzes in levensstijl, zoals stress, roken, alcohol, koffie, dieet (suiker, bewerkt voedsel, dierlijke producten zoals zuivel) het lichaam beroven van belangrijke bouwstenen voor de gezondheid waardoor tekorten ontstaan.

Het boek is duidelijk opgebouwd zodat er een gedetailleerd beeld kan worden gemaakt van de eigen situatie als medicijngebruiker en waarbij direct een oplossing wordt gegeven om eventuele bijwerkingen te voorkomen en te verminderen.

Hierbij gaat zij uit van de meest vitale voedingsstoffen zoals de vitamines A, B, C, D en van mineralen zoals calcium, magnesium, zink. Daarnaast behandelt zij belangrijke hormonen als melatonine en andere essentiële stoffen voor een gezond lichaam zoals Q10, darmflora etc.

Bij elk van deze vitale bouwstenen voor de gezondheid geeft zij aan welke medicijnen en keuzes in levensstijl voor tekorten van dit nutriënt zorgen. Door deze tekorten ontstaan bijwerkingen zoals vermoeidheid, depressie, gewichtstoename, problemen met de spijsvertering, hartkloppingen, (chronische) pijn, duizeligheid etc. Dit zijn bekende bijwerkingen van bijvoorbeeld pijnstillers, antibiotica, hormoontherapie, antidepressiva, medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartritmestoornissen enz.

Tenslotte biedt zij een oplossing in de vorm van aangepaste voeding en specifieke voedingssupplementen om de tekorten aan te vullen. Zij pleit hierbij voor biologische voeding en (gecombineerde) supplementen die optimaal opneembaar zijn voor het lichaam.

Een uitgewerkt voorbeeld van het essentiële mineraal magnesium.

Volgens Suzy Cohen is magnesium een van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam (i.s.m. calcium) omdat het bij vrijwel elk proces van de cel is betrokken.
Magnesium speelt vooral een rol bij ontspanning, het stabiliseren van de bloeddruk, een goed hartritme en een optimaal functionerende pancreas. Als er tekorten ontstaan van magnesium kan dit leiden tot depressie en hart- en bloedsuikerproblemen. Deze aandoeningen komen in toenemende voor. Dit heeft ook te maken met de uitputting van onze bodem waardoor magnesium onvoldoende in onze voeding zit.

Nu blijkt dat bijvoorbeeld veel antibiotica, anti-conceptiva, maagzuurremmers en de medicijnen die worden voorgeschreven bij hoge bloeddruk, ADHD en astma/COPD een verdergaande uitputtende werking hebben op de veelal toch al lage hoeveelheid magnesium in het lichaam. De complete lijst met medicijnen die de magnesiumhuishouding beïnvloeden, kunt u hier downloaden. Het ligt voor de hand dat dit voor verdere gezondheidsproblemen kan leiden. Er kunnen bijverschijnselen ontstaan waarvoor wederom medicijnen worden voorgeschreven.

Maar ook bijvoorbeeld teveel stress, een suikerrijke voeding, alcohol en koffie beroven het lichaam van magnesium.

De oplossing ligt in het aanvullen van het tekort aan magnesium. In eerste instantie door het eten van voeding die rijk is aan magnesium zoals spinazie, broccoli, tomaten, bieten, zaden, rijst, quinoa en haver. En door aanvulling met een goed opneembare vorm van magnesiumsuppletie (amino acid chelate of glycinale vormen). Als apotheker geeft zij ook aan dat magnesium een interactie kan hebben met bepaalde vormen van antibiotica waardoor deze minder effectief kunnen zijn.

Suzy Cohen pleit voor het vaststellen van eventuele tekorten door diagnostiek via de arts. De diagnostiek voor het bepalen van magnesium in serum of erythrocyten geeft echter niet in alle gevallen een betrouwbaar beeld van magnesiumtekort in de cellen. Om deze reden stelt Brainlabs Foundation zich ten doel deze diagnostiek te verbeteren. Inmiddels zijn biomarkers geïdentificeerd waarmee dit zou kunnen. Verder onderzoek is nodig voor validatie en het ontwikkelen van oplossingen voor de gezondheidszorg.

Drug muggers

 

 
Wilt u ons onderzoek steunen? Geweldig! Wij verwelkomen uw donatie of hulp van harte. Wilt u ons hierover mailen op info@brainlabsfoundation. Dank u wel!