In de geneeskunde zijn we bedreven in het diagnosticeren en bestrijden van ziektes. Het ‘waarom’ van de ziekte krijgt helaas veel minder aandacht. Terwijl een ziekte gezien zou kunnen worden als een laat stadium van een eerder ingezette ontregeling van de ‘normale’ fysiologie van het lichaam. De ontregeling is in de eerste plaats vaak functioneel omdat zij ons in staat stelt onder suboptimale omstandigheden te blijven functioneren. Het lichaam accommodeert en zoekt oplossingen voor problemen die gaandeweg ontstaan. Wanneer de zorg voor gezondheid tekort schiet, raakt het lichaam steeds verder ontregeld en ontstaat ziekte.

De moderne westerse levensstijl trekt een wissel op de gezonde fysiologie van ons lichaam. Stress, vervuiling, gebruik van koffie, alcohol, suiker, medicijnen…  Komt de nutriëntenvoorraad in ons lichaam niet ten goede. Met ontregelingen, klachten en ziektes tot gevolg.

Met name psychische klachten kennen een grote co-morbiditeit. Het ontbrekende puzzelstukje zou hierbij wel eens voeding kunnen zijn. Inmiddels raakt steeds meer bekend dat 90% van de serotoninehuishouding zich in het darmgebied afspeelt. Een gezonde darmwerking is daarom essentieel voor goed mentaal functioneren.

Voedingsstoffen waarvan inmiddels bekend is dat zij van groot belang zijn voor de psychiatrie zijn mineralen, vetzuren en B-vitamines. Ook het belang van darmbacteriën wordt steeds duidelijker.

Hiernaast bieden we u graag een aantal literatuursuggesties over dit onderwerp.

Ook hebben we op deze website een aantal animatiefilmpjes geplaatst waarin het verband tussen vitaliteit, voeding en gezondheid wordt belicht. U kunt deze filmpjes hier bekijken.

 
Wilt u ons onderzoek steunen? Geweldig! Wij verwelkomen uw donatie of hulp van harte. Wilt u ons hierover mailen op info@brainlabsfoundation. Dank u wel!